Nemzetközi Asztrológia Konferencia
Belgrád 2003. Március
Világjáró Útinapló © Imolai Judit 2003.
A Rahu Ketu karmikus tengely
Imolai Judit(H), Komilla Sutton(GB)
   

Karma-Asztrológia:

A Lélek múltja és jövője -
a Holdcsomók az Indiai (Védikus) asztrológiában

A Rahu Ketu karmikus tengely

Az indiai asztrológia úgy tartja: azért születtünk a földre, hogy boldogok legyünk - tolmácsolta Komilla Sutton, A Védikus Asztrológia, A Holdcsomók, és más könyvek írója Angliából, a Brit Védikus Asztrológiai Társaság alapítója. A nyugati és az indiai asztrológia testvérek, megosztjuk a közös gyökereket a mezopotámiai folyópartról és Észak-Indiából, és ma újra felfedezzük nyugaton, hogy az indiai asztrológia rendkívül gazdag szimbólumokban, az emberi szellem látomásaiban.

A Rahu és a Ketu az Északi és Déli Holdcsomók szanszkrit neve: Rahu az északi, Ketu a déli, de gyakran csak együttesen Rahu Ketunak nevezik őket. (Nem bolygók, hanem az a képzeletbeli két pont, ahol a Föld körüli Nap mozgását metszi a Hold útja, úgy is nevezik őket: chayya grahas, azaz árnyék-bolygók.) A Holdcsomóknak a védikus asztrológia nagy fontosságot tulajdonít: a Rahu és a Ketu a kulcsa annak, ki tudjuk-e nyitni a lélek kapcsolatát a múlttal, jelentőségük spirituális. A Holdcsomók azt a polaritást jelképezik, amely az árnyékban tartott bölcsesség lehetősége és az ambíciók, vágyak, megvilágosodás között van, mint ahogyan a A KARMA szó "cselekvést" jelent, ok-oksági összefüggést: minden múltban, jelenben és jövőben tett cselekedetünk a karmánk része, kétfelé húz minket a sors.

A Rahu Ketu mitológiai története szerint egyszer egy nagy háború volt az istenek és a démonok között az univerzum uralmáért, és Naga Vasuki, a földalatti világ kígyó ura úgy határozott, segítséget nyújt az isteneknek az Amritáért, a halhatatlanság nektáráért folytatott keresésben. Az istenek úgy gondolták, hogy a démonok csak saját anyagias céljaikért használnák fel a nektárt, ezért ki akarták őket játszani. Vasuki titokban kortyolt a halhatatlanság italából. A Nap és a Hold felfedezte ezt, és panaszt tettek Vishnunál, az univerzum megalkotójánál, aki haragjában kihúzta Vasukiból a Sudharshan csakráját - ezzel kettévágta. Mivel Vasuki ivott az Amritából, nem halhatott meg, így maradt két részben az égben, mint Rahu (a fej) és Ketu (a test) annak figyelmeztető jeléül, hogy állandóan emlékezzenek az emberek és az istenek: az élet sötétebb oldalát le kell győzni, ha a lélek halhatatlansága a cél.

Vasuki története, a Rahu Ketu, a kettévágott kígyó annak az allegóriája, miként vagyunk elvágva attól az élettől, amelyben a múltban születtünk. Rahu (a jelen) örökké keresi az elvesztett felét, Ketut (a múltat). Meg kell értenünk a múlt tudatalatti kapcsolódásait, hogy egynek érezzük magunkat ismét, ahogyan a test és a lélek egyesül. A Rahu Ketu a Kundalinit is jelképezi, a bennünk alvó rejtett hatalmat.
A horoszkópban¹ a Ketu oldal jelenti múltunk hatalmas poklát, a nagy tehetségeket, ezer év ösztöneit, a tudatalattinkat és a betegségeket, amelyeket meg kell tanulnunk, hogy más szemmel nézhessük ezekre. A Rahu jelenti azt a kivetítést, hogyan jelenítjük meg a jövőt, a kígyó feje a gondolkodó részünk, felelős a fejlődésünkért. Ha megtanuljuk, hogy nem kell a kígyótól félnünk, a sok gyakorlás legyőzi a szorongást, a kétséget: rajtunk múlik, hogyan használjuk az energiát. Legnehezebb helyzetei talán a 2 / 8. ház, a 6 /12, vagy az I / VII. ház - meg is találhatjuk azonnal, miért kezdtünk asztrológiával foglalkozni!
¹ (a horoszkóp sziderikus, nem trópusi számítású)

    A Rahu Ketu karmikus tengely

Kezdőlap - Astrology In English - Asztrológiáról mindenkinek - Asztrológia és pszichológia - Asztrológiai tanácsadás
Bűvös-Bájos MÁGIA - Karma Asztrológia - Symbolon - Tarot Akadémia - Meditáció - Horoszkópkészítés
ASZTROLÓGIA Fogalomtár: Díjtalan Mini Tanfolyam - Olvasnivalók
Ajánlott linkek, klubok, programok - Imolai Judit asztrológus - Elérhetőségek
Rendezvényszervezés Jósda
Kapcsolat-Klinika Csoport - Holdasszony
* Általános Szolgáltatási Feltételek (pdf)
* Adatkezelési Elvek (GDPR) (pdf)

Astrologia
Imolai Judit Asztrológus honlapja
telefon: 20/9462293    e-mail: Astrologia - ügyfélszolgálat        

A honlap számítástechnikai munkáit Budavári László AsztrálFény gondozza.